Αξιολόγηση της ερευνητικής επάρκειας των νοσηλευτών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397448 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Παιδιατρική Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γιάντσιου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευφροσύνη Βλαχιώτη, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Νοσηλευτικής , ΕΚΠΑ
Βάρβαρα Μπουτοπούλου, Ακαδημαϊκή υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της ερευνητικής επάρκειας των νοσηλευτών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της ερευνητικής επάρκειας των νοσηλευτών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αξιολόγηση της ερευνητικής επάρκειας των νοσηλευτών είναι μια κρίσιμη πτυχή για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας φροντίδας των ασθενών και την προώθηση του τομέα της νοσηλευτικής.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ερευνητικής επάρκειας των νοσηλευτών με τον προσδιορισμό των βασικών ικανοτήτων, όπως γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την ερευνητική δραστηριότητα.
Μεθοδολογία: Σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε ποσοτική, μη παρεμβατική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Τον μελετώμενο πληθυσμό αποτέλεσαν Νοσηλευτές Νοσοκομείου Παιδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ του μεγαλύτερου παιδιατρικού Νοσοκομείου της χώρας. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν νοσηλευτές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης, που έχουν συμπληρώσει τα δύο έτη δόκιμης υπηρεσίας και που εργάζονταν στο Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης, και δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη μελέτη υπογράφοντας την φόρμα ενημερωμένης συγκατάθεσης. Για την αξιολόγηση της ερευνητικής επάρκειας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο των Mallidou et al. (2023), που έχει σταθμιστεί για τη χρήση του στον ελληνικό πληθυσμό.
Αποτελέσματα: 106 νοσηλευτές πήραν μέρος τελικά στη μελέτη. Από τις απαντήσεις του βρέθηκε πως οι νοσηλευτές έχουν μέτριο επίπεδο γνώσεων (26,92/40) και δεξιοτήτων ( 22,17/30) στον τομέα της νοσηλευτικής έρευνας, επίπεδο το οποίο είναι επίσης μέτριο για την εφαρμογή των γνώσεων και των δεξιοτήτων στην καθημερινή κλινική πρακτική (14,89/25). Οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τη βαθμολογία και των τριών ενοτήτων είναι το εκπαιδευτικό επίπεδο και η προθυμία συμμετοχής σε επιστημονικές εκδηλώσεις (όλα τα p<0,05). Τέλος, βρέθηκε μία αναλογική σχέση μεταξύ των τριών κατηγοριών (γνώσεις, δεξιότητες και εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων).
Συμπεράσματα: Tα αποτελέσματα της μελέτης συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της ερευνητικής επάρκειας των νοσηλευτών σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των παράγοντων που επηρεάζουν την εφαρμογή της ερευνητικής γνώσης και δεξιοτήτων, καθώς και μια πιο εις βάθος ποιοτική διερεύνηση, για την εις βάθος αποτύπωση των απόψεων των νοσηλευτών σχετικά με τη νοσηλευτική έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ερευνητική επάρκεια, Νοσηλευτές, Γνώσεις, Αξιολόγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Αξιολόγηση της ερευνητικής επάρκειας των νοσηλευτών.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.