Ο νόμος περί προστασίας των ζώων και οι αρχές επιβολής του νόμου: ηθικές και νομικές προεκτάσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392948 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηθική Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ευζωία των Ζώων
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Φουκαράκης Φραγκίσκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1)Μιχαήλ Μαντζανάς
Μέλος ΔΕΠ
(Καθηγητής)
Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία
Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»
Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ


2) Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης
Μέλος ΔΕΠ
(Καθηγητής)
ΕΚΠΑ
Τμήμα Φιλοσοφίας
Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»
Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

3)Γεώργιος Αραμπατζής
Μέλος ΔΕΠ

(Καθηγητής)
ΕΚΠΑ
Τμήμα Φιλοσοφίας

Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»
Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο νόμος περί προστασίας των ζώων και οι αρχές επιβολής του νόμου: ηθικές και νομικές προεκτάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο νόμος περί προστασίας των ζώων και οι αρχές επιβολής του νόμου: ηθικές και νομικές προεκτάσεις
Περίληψη:
Ο συγγραφέας της εν θέματι διπλωματικής εργασίας είναι απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, με δεκαπενταετή εμπειρία στη πιστή εφαρμογή του Νόμου, υπηρετώντας σε επιτελική - διοικητική θέση Αστυνομικού Τμήματος), ένα νευραλγικό πόστο που καλείται μέσα από την ενεργή Αστυνόμευση να εφαρμόζει διαρκώς τη νομοθεσία περί ευζωίας και της προστασίας των ζώων και να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και αυτών, εξασφαλίζοντας την αρμονική συμβίωσή τους .
Αρχικά, θα γίνει αναφορά στο κεντρικό δόγμα της ευζωίας, στις «πέντε ελευθερίες» που διέπουν τα ζώα, αλλά και στην ηθική εξέλιξη της ευζωίας των ζώων, αρχόμενη από τη μεταμεσαιωνική εποχή έως και σήμερα και θα δοθεί μια συνοπτική ανάλυση σχετικά με το ποια εργαλεία δύναται να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για να μετρήσει το δείκτη επιπέδου της ευζωίας των ζώων.
Εντούτοις, θα αναλυθούν οι ηθικές προεκτάσεις του υπό διερεύνηση ζητήματος, θα διερευνηθεί το πώς οφείλει ο άνθρωπος να συμπεριφέρεται στα ζώα, το κατά πόσο αυτά θεωρούνται ηθικά όντα στη σύγχρονη εποχή, καθώς και θα εξετασθεί το κατά πόσο ηθικά ορθό αποτελεί τα ζώα συντροφιάς να διατηρούνται δεσμευμένα με τον ιδιοκτήτη τους, αλλά και εάν η έννοια «ιδιοκτήτης» αποτελεί ηθικά ορθή έννοια.
Επιπλέον, θα παρατεθεί η επαγγελματική ηθική των αρχών του δημοσίου δικαίου απέναντι στα ζώα συντροφιάς και το πώς αυτό επηρεάζει την πρακτική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Εν ολίγοις, θα γίνει μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί η αντίληψη για το υπό εξερεύνηση ζήτημα στα μάτια του αναγνώστη, μέσω της ενσυναίσθησης και των προκλήσεων που δέχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς στη προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις αξίες και τα δικαιώματα των ζώων σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.
Επιπρόσθετα, θα αναλυθούν νομικά ζητήματα για το υπό διερεύνηση θέμα. Θα εξετασθεί το ευρωπαϊκό καθεστώς αλλά και το εγχώριο για τη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ζώων και της ευζωίας τους. Θα αναφερθεί ο σκοπός της Ε.Ε. για την ευζωία των ζώων και το κατά πόσο έχει επιτευχθεί ο τελικός της στόχος, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστη αρχή του καταστατικού της. Θα εξετασθούν τα ελληνικά νομοθετικά κενά που υφίστανται έως σήμερα, αλλά και η προσπάθεια που γίνεται από πολιτικούς και λοιπού φορείς για να εξαλειφθούν.
Εν συνεχεία, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συνύπαρξη της αστυνομίας ως προασπιστής του νόμου με τα ζώα και πιο συγκεκριμένα με ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτει στη φαρέτρα της, τους αστυνομικούς σκύλους. Θα γίνει ιστορική αναδρομή για τη πρώτη εμφάνιση του σκύλου στην ανθρώπινη ζωή, καθώς και το πότε ο άνθρωπος αποφάσισε να τον εντάξει στο βίο του και να εναρμονιστεί με αυτόν και στη συνέχεια για τη πρώτη επαφή αστυνομικών αρχών και αστυνομικών σκύλων. Θα αναλυθεί η χρήση του αστυνομικού σκύλου και ο σκοπός της συνεργασίας του με τις αστυνομικές αρχές, τα κριτήρια επιλογής του εκάστοτε σκύλου για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, αλλά και τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί ο εκάστοτε συνοδός-εκπαιδευτής σκύλου. Θα εξετασθεί η ιδιομορφία - φυσιολογία του σκύλου και η διαδικασία κατά την οποία ένας ανειδίκευτος σκύλος εκπαιδεύεται και μετατρέπεται τελικώς σε ένα αστυνομικό «όπλο» το οποίο θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την πάταξη του εγκλήματος.
Ένα ακόμα ευαίσθητο κεφάλαιο που θα δοθεί προσοχή αποτελεί η υγεία των σκύλων και οι νόσοι και τα παράσιτα από τα οποία κινδυνεύει. Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθεί η φυσιολογία του και από τι κινδυνεύει κάθε ζωτικό όργανο του εν λόγο ζώου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους δύναται αυτό να καταπολεμηθεί και να προληφθεί, με απώτερο σκοπό τη πρόληψη και τη προστασία του ανθρώπου από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις μεταφερόμενες νόσους και ασθένειες και συνάμα την ορθότερη μεταχείριση και γνώση της βιολογικής λειτουργίας των ζώων.
Τέλος, η εν λόγω διπλωματική εργασία θα εμβαθύνει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, κάνοντας ιστορική αναδρομή σε προηγούμενες δεκαετίες, αρχόμενη από τη θέσπιση του Ν.1197/1981, έως και την πιο πρόσφατη τροποποίηση του με το Ν.4830/21 «Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ και λοιπές διατάξεις», ένεκα της συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας από τις ευρωπαϊκές διατάξεις. Επιπρόσθετα, θα αναλυθεί η ανωτέρω νομοθεσία υπό το πρίσμα αφενός της νομοθετικής, αφετέρου της εκτελεστικής εξουσίας, μέσω ανάπτυξης αστυνομικών δράσεων και ευαισθητοποιήσεις που έχει λάβει η χώρα μας, μέσω ανάλυσης δικαστικών υποθέσεων, τις προκλήσεις που δέχεται το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. κατά την άσκησή της, καθώς και η ανάγκη λεπτότητας κατά το χειρισμό ανάλογων περιπτώσεων. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί η συνεργασία του Σώματος με τις φιλοζωικές δράσεις, καθώς και η αλληλένδετη σχέση τους, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη προστασία του έννομου αγαθού της ευζωίας των ζώων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Ευζωία, ηθική της ευζωίας, κακοποίηση ζώων, ζώα συντροφιάς, αστυνομικοί σκύλοι, σκύλοι περιπολίας, σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, συνοδός – χειριστής αστυνομικών σκύλων, θετική εκπαίδευση, ζωοκλοπή, ζωοκτονία, ιχθυοκλοπή, ιχθυοκτονία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
57
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Επιδιορθωμένο) (Επιδιορθωμένο).pdf
924 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.