Το Νεστοριανικό ζήτημα στην Χριστολογική διδασκαλία του Ιωάννου Κασσιανού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396777 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πατερικές και Ιστορικές Σπουδές - Χριστιανική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Εσπινόσα-Γκαρσία Κλαούντιο-Χοσέ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια,, Τομέας Πατερικών Σπουδών, Ιστορία Δογμάτων και Συμβολικής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ. (Επιβλέπουσα)
Σεβ. Μητρ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτο, Καθηγητής, Τομέας Πατερικών Σπουδών, Ιστορία Δογμάτων και Συμβολικής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ.
κ. Γεώριος Σταυρόπουλο-Γιουσπάσογλου, Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Πατερικών Σπουδών, Ιστορία Δογμάτων και Συμβολικής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Νεστοριανικό ζήτημα στην Χριστολογική διδασκαλία του Ιωάννου Κασσιανού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Νεστοριανικό ζήτημα στην Χριστολογική διδασκαλία του Ιωάννου Κασσιανού
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την διδασκαλία του Ιωάννου του Κασσιανού, ενός από τους σημαντικούς εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 5ου αιώνος.
Εξαιτίας της καχυποψίας που υπήρχαν ή/και ακόμα υπάρχουν στην δύση περί ομοιότητες της Χριστολογικής διδασκαλίας του προς το ημιπελαγιανισμό, αυτή η εργασία εστιάζει στην ανάλυση των συγγραφικών έργων του Κασσιανού, και πιο συγκεκριμένα του τελευταίου: De Incarnatione Domini Contra Nestorium (Περί Ενσαρκώσεως του Κυρίου κατά του Νεστορίου).
Το πρώτο κεφάλαιο ως εισαγωγή, παρουσιάζει περιληπτικά την ιστορία και την εξέλιξη των κατηγοριών περί ημιπελαγιανισμού στο έργο του Κασσιανού, κυρίως αυτές του Προσπέρου της Ακυιτανίας, με αφετηρία στις διαφορές μεταξύ της θεολογίας της Χάριτος του ιερού Αυγουστίνου και της διδασκαλίας του Κασσιανού.
Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα κυρία βιογραφικά στοιχεία του πατέρα. Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται λεπτομερώς τα βασικά χαρακτηριστικά, τους αποδέχτες, το περιεχόμενο, τις χρονολογήσεις συγγραφής των έργων του, καθώς και η εξέλιξη της συγγραφικής του δράσης. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται ο χαρακτήρας της διδασκαλίας του και εξηγούνται οι αιτίες της μεγάλης σημασίας,κυρίως των δύων πρώτων συγγραφικών έργων του -De Institutis Coenobiorum και CollationesPatrum- στην Δύση.
Το τρίτο κεφάλαιο αποτελείται από δυο μέρη, στα οποία αντιστοίχως, περιγράφονται οι διδασκαλίες τόσο του Πελαγίου -στο πρώτο μέρος- όσο και του Νεστορίου στο δεύτερο μέρος.
Το τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζει -σε δυο μέρη- την περί σχέσεων Θείας Χάριτος και ανθρώπινης ελεύθερης βούλησης διδασκαλίας του ιερού Αυγουστίνου (πρώτο μέρος), και του Κασσιανού (δεύτερο μέρος). Έχοντας θέσει ως βάση το πώς αντιλαμβάνονταν οι δυο πατέρες αυτές τις σχέσεις,η εργασία προχωρεί στην συνέχεια με την διαπραγμάτευση των διαφορών, ομοιοτήτων και τη σύγκριση μεταξύ αυτών των θέσεων. Αυτή την σύγκριση είναι απαραίτητη επειδή αυτό το θέμα αποτελεί η αφετηρία των κατηγοριών κατά του Κασσιανού.
Το πέμπτο κεφάλαιο, ασχολείται εξολοκλήρου με το τελευταίο έργο του Κασσιανού: De Incarnatione Domini Contra Nestorium. Το κεφάλαιο αποτελείται από έξιμέρη. Στο πρώτο και δεύτερο μέρος, ασχολούνται με τον ορισμό, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο εμφάνισης και εξάπλωσης των αιρέσεων, και ιδιαιτέρως εστιάζονται στις ομοιότητες ανάμεσα των διδασκαλιών του Πελαγίου, Λεπορίου και Νεστορίου ως -κατά τον Κασσιανό- φυσικοί επακόλουθοι ενός του άλλου. Στο τρίτο και τέταρτο μέρος εστιάζονται στην Αγιογραφική προσέγγιση του Μυστηρίου της Ενανθρωπίσεως του Λόγου: αντιστοίχως, στο τρίτο μέρος ερμηνεύονται μερικές από τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης περί ελεύσεως του Μεσσία, ενώ στο τέταρτο μέρος με βάση την ανάλυση μερικών χωρίων της Καινής Διαθήκης, αποδεικνύονται των πληρώσεων αυτών των προφητειών στο πρόσωπο του Χριστού. Στην συνέχεια ασχολείται με το μυστήριο της παρθενικής σύλληψης και της ονομασίας της Παναγίας ως Θεοτόκος, ώστε να καταλήξει στην απόδειξη της Θεότητας και Ανθρωπότητας του Χριστού. Στο πέμπτο μέρος, διαπραγματεύεται τη σημασία της υποστατικής ένωσης των δυο φύσεων στο πρόσωπο του Χριστού για την σωτήρια του ανθρώπου. Και στο έκτο μέρος παρουσιάζονται μερικές από τις Πατερικές μαρτυρίες περί Ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού στην Εκκλησιαστική γραμματεία, αναφερόμενες από τον Κασσιανό στο τέλος του έργου του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά:
Κασσιανός, Νεστόριος, Ενσάρκωση, Αίρεση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
132
Το Νεστοριανικό ζήτημα στην Χριστολογική διδασκαλία του Ιωάννου Κασσιανού.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο