Σύστημα ADHEAR - ενδείξεις αποτελέσματα περιορισμοί

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396156 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κτίστη Αντιγόνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Κορρές, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παύλος Μαραγκουδάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Δελίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύστημα ADHEAR - ενδείξεις αποτελέσματα περιορισμοί
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύστημα ADHEAR - ενδείξεις αποτελέσματα περιορισμοί
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Το ADHEAR, αποτελεί την πρώτη μη εμφυτεύσιμη συσκευή οστέινης αγωγής , με τη χρήση αυτοκόλλητου και είναι διαθέσιμη στην αγορά από τον Αύγουστο του 2017. Έκτοτε έχει συγκεντρώσει το ερευνητικό ενδιαφέρον πολλών κλινικών για την αποτελεσματικότητά του συγκριτικά με άλλα ακουστικά ενίσχυσης της ακοής. Η παρούσα ανάλυση περιλαμβάνει τα κλινικά αποτελέσματα των μελετών που δημοσιεύτηκαν 6 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.
Υλικά και Μέθοδος:
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων της PubMed και Google Scholar αναζητώντας πρωτότυπες μελέτες που σχετίζονται με τις ενδείξεις, τα αποτελέσματα και τους περιορισμούς της συσκευής, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Η αρχική αναζήτηση ανέδειξε 285 εργασίες, ενώ εφαρμόζοντας τα κριτήρια επιλογής περιορίστηκαν σε 31. Από το σύνολο των 31 άρθρων λήφθηκαν τα δεδομένα για τις ενδείξεις και τα αποτελέσματα. Από τα 19 άρθρα, λάβαμε τα δεδομένα για τους περιορισμούς.
Αποτελέσματα:
Δεδομένα αποκλειστικά για παιδιά , λάβαμε από 10 εργασίες, ενώ για τους ενήλικες από τις υπόλοιπες 21, εκ των οποίων οι 5 αφορούσαν και παιδιά. Το λειτουργικό κέδρος κυμαινόταν από 19.6 μέχρι 35.6 dB HL σε παιδιά με Βαρηκοϊα Αγωγιμότητας (BA), ενώ αντίστοιχα στους ενήλικες από 14.3 μέχρι 27.5 dB HL. Σε παιδιά και ενήλικες ο χρόνος καθημερινής χρήσης, κυμαίνεται από 6.9 μέχρι 12 ώρες τη μέρα. Συνολικά σε 4 εργασίες, οι ενδείξεις δεν ανήκουν στις επίσημες της κατασκευάστριας εταιρείας. Σε 10 άρθρα οι συγγραφείς εξέτασαν ασθενείς πριν και μετά την εφαρμογή του ADHEAR, χωρίς σύγκριση με άλλη συσκευή, ενώ έγινε σύγκριση ADHEAR – headband/softband σε 8 άρθρα, σύγκριση ΑDHEAR/Cros σε 3, ADHEAR/Sound Arc σε 2, Bonebridge/ADHEAR σε 3 και ADHEAR/ BAHA attract σε 1. Οι περιορισμοί αναλύθηκαν σε πριν και κατά την εφαρμογή.
Συζήτηση:
Το λειτουργικό κέρδος στην Τονική Ακοομετρία σε ελεύθερο πεδίο (SFHT) και στην ομιλητική ακοομετρία σε ησυχία και σε θόρυβο μεταξύ softband aids και ΑDHEAR είναι συγκρίσιμο, αλλά οι ασθενείς θεωρούν πιο εύχρηστο το δεύτερο. Το Bonebridge, υπερτερεί στην κατανόηση της ομιλίας σε ησυχία και θόρυβο και στο SFHT σε όλες τις εργασίες. Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει καλύτερη εντόπιση του ήχου σε αμφοτερόπλευρη εφαρμογή του ADHEAR σε σχέση με την μονόπλευρη σε αμφοτερόπλευρη ΒΑ και σε διτροπική ενίσχυση με Bonebridge/ADHEAR σε σχέση με Bonebridge αποκλειστικά, σε αμφοτερόπλευρη ΒΑ.
Όσον αφορά την ενίσχυση της συσκευής σε κάθε συχνότητα αναδεικνύεται μεγαλύτερη ενίσχυση στις χαμηλές σε σχέση με τις υψηλές, ενώ τα αποτελέσματα της συσκευής είναι ικανοποιητικά αλλά λιγότερο καλά σε σχέση με το Cros στη μονόπλευρη κώφωση.
Τέλος, οι σημαντικότεροι περιορισμοί κατά την εφαρμογή της συσκευής συνίστανται στη δυσκολία να κολλήσει το αυτοκόλλητο ή στην πτώση του σε ανύποπτο χρόνο, και σε φαινόμενα ακουστικής ανάδρασης και σπανιότερα κακής ποιότητας του ήχου.
Συμπεράσματα:
Συμπερασματικά, η συσκευή ADHEAR, αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση ακουστικού οστέινης αγωγής, που μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά και ενήλικες με μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη ΒΑ, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι δεν επιθυμούν τη χειρουργική λύση και μια καλή αλλά ακουολογικά λιγότερο αποδοτική επιλογή σε ασθενείς με μονόπλευρη κώφωση. Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αποθαρρυντικά για τη χρήση του για ενδείξεις πέρα από τις επίσημες της εταιρείας και ενθαρρύνουν την αμφοτερόπλευρη και διτροπική εφαρμογή του σε αμφοτερόπλευρη ΒΑ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Adhear, Ακουστικό οστέινης αγωγής, Ακουστικό με αυτοκόλλητο, Οστέινη αγωγή με τη χρήση αυτοκόλλητου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
73
Ktisti_Antigoni_msc.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο