Development and clinical evaluation of methods for epigenetic analysis of cell-free DNA (cfDNA) in patients with early prostate cancer

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3393657 19 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λόντρα Θεοδώρα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευρύκλεια Λιανίδου, Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας και Κλινικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ.
Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Αθηνά Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ.
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ.
Τιμοκράτης Καραμήτρος, Κύριος Ερευνητής - Β’ Βαθμίδας, Βιοπληροφορική και Εφαρμοσμένη Γενωμική, Τομέας Μικροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Klaus Pantel, Professor, Director of the Institute of Tumour Biology, University Medical Centre Hamburg Eppendorf, Germany.
Catherine Alix-Panabières, Professor, PU-PH – Oncology, Director of the Liquid Biopsy Laboratory, Faculty of Medicine of Montpellier, France.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development and clinical evaluation of methods for epigenetic analysis of cell-free DNA (cfDNA) in patients with early prostate cancer
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη και κλινική αξιολόγηση μεθόδων για την επιγενετική ανάλυση cfDNA σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη πρώιμου σταδίου
Περίληψη:
Ο καρκίνος του προστάτη είναι έναςαπό τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου στους άνδρες. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη παίζει κρίσιμο ρόλο στη γρήγορη λήψη θεραπείας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της. Εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, καθιστώντας τον ένα σημαντικό και διαδεδομένο πρόβλημα υγείας. Η έγκαιρη ανίχνευση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου είναι κρίσιμη για την σωστή αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και για την καλύτερη έκβασή τους . Η εξέταση για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους προσυμπτωματικούελέγχου, όμως εμφανίζει κάποια σημαντικά μειονεκτήματα όπως ψευδώς θετικά αποτελέσματα και αδυναμία διάκρισης μεταξύ καλοήθων και επιθετικών μορφών της νόσου. Στην αναζήτηση πιο ειδικών και αξιόπιστων διαγνωστικών εργαλείων, ο τομέας ανακάλυψης νέων βιοδεικτώνπρώιμης ανίχνευσης καρκίνου του προστάτηέχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη.

Η υγρή βιοψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση που βασίζεται κυρίως στην ανίχνευση, καταμέτρηση και μοριακό χαρακτηρισμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (circulating tumor cells, CTCs), στην ανίχνευση μεταλλάξεων στο εξωκυττάριο DNA (cell-freeDNA, cfDNA) και στην ανίχνευση κυκλοφορούντων μικρών μη κωδικών RNAs (circulating cell-free miRNAs, ccfmiRNAs). Η χρήση της υγρής βιοψίας έχει πλέον καθιερωθεί διότι επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση των ασθενών σε πραγματικό χρόνο και παρέχει σημαντικές κλινικές πληροφορίες για την πρόγνωση, την έγκαιρη ανίχνευση της ελάχιστα υπολειπόμενης νόσου, την επιλογή θεραπείας και την έγκαιρη ανίχνευση της αντίστασης σε αυτήν. Πρόσφατεςμελέτες έχουν δείξει την πιθανή χρήση της υγρής βιοψίας για την πρώιμηανίχνευση του καρκίνου.

Το εξωκυττάριοDNA (cell-freeDNA,cfDNA) αποτελεί μια εξαιρετικά πολύτιμη πηγή γενετικών και επιγενετικών δεδομένων, προσφέροντας πληροφορίες για το μοριακό χαρακτηρισμό των όγκων μέσω της υγρής βιοψίας. Ο κύριος στόχος αυτής της διδακτορικής διατριβής ήταν η ανάπτυξη και η κλινική αξιολόγηση νέων μεθοδολογιών υγρής βιοψίας που βασίζονται στην επιγενετική ανάλυση του cfDNA και την ανίχνευση ccfmiRNAs σε πλάσμα ασθενών με πρώιμο καρκίνο του προστάτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος του προστάτη, cfDNA, ccfmiRNAs, μεταλλάξεις, Μεθυλίωση DNA, επιγενετική, αλληλούχιση, βιοδείκτες καρκίνου, πρώιμη ανίχνευση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
277
Αριθμός σελίδων:
191
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-03-28.

PhD 28-3-24.pdf
15 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-03-28.